IEVAS VIRTUVE Nr. 11 2019
Praktisks žurnāls ēdiena gatavošanai mājās. Lasi un skaties IEVAS VIRTUVĒ, gatavo un baudi savā! Žurnāls iznāk katru mēnesi.
Numurā lasi:
- IEVAS VIRTUVES novembra numura zvaigzne ir mūsu radītā latvieša siera kūka – tajā slēpjas gandrīz vai visa latvisko garšu DNS: rupjmaize, biezpiens, dzērvenes, brūklenes, lazdu rieksti un Rīgas Melnais balzams!
- Valsts svētku galdā pasniedzam mūsdienīgi aranžētu sezonas klasiku: ar kastaņiem pildītu pīli, topinambūru krēmzupu ar pētersīļu eļļu, rikotas un smiltsērkšķu desertu.
- Taču īstā svētku maģija slēpjas spožās detaļās. Piemēram – izcili kraukšķīgā cepeša ādiņā – atkožam tās noslēpumus cūkas cepetim, laša steikam un vistas šķiņķīšiem. Savukārt, vīnzinim Raimondam Tomsonam vaicājam, kā ēdienam piemeklēt perfektu vīnu.
- Latvisku garšu šomēnes mums ir pārpārēm: mēneša garšas godā ceļam skābus kāpostus, kas, kā izrādās, var arī pārsteigt - piemēram, efektīgā kombinācijā ar mango un avokado, vai arī sasutināti līdz krēmīgas pastētes konsistencei.
- Mūs pārsteidza arī ķirbju buberts, ar ko cienājāmies ķirbju impērijā Kliblapsās. Te noskaidrojām daudz vērtīga par ķirbju uzglabāšanu un pagatavošanu.
- Iepazīstam vēdzeli – zivi, kas tiek dēvēta par saldūdens mencu un nabagu omāru (tātad lieliski garšo un maz maksā).
- Pētot latviskas garšas vēsturi, nonācām pie izcilu smalkmaizīšu receptēm – ķimeņmaizītēm, ūdenskliņģeriem un kardamona maizītēm, ar ko savējos palutināt lietainā nedēļas nogalē. Un vēl – atkodām arī kādu neatvairāmu ārzemnieku – itāli biscotti. Mums ir recepte, kas nevar neizdoties un negaršot!